Paylı mülkiyet davası sonucunda ne olur?
Ortak mülkiyette, mülkiyet haklarının edinilmesiyle bir ortaklık oluşur. Ortak mülkiyette, her ortak kendi payını elden çıkarma hakkına sahiptir. Ortakların kendi ortak mülkiyet payları olmadığından, elden çıkarabilecekleri bir pay yoktur.
Ortaklığın giderilmesi davası kaç yıl sürer?
İzale-i Şuyu davalarının ortalama 18 ila 24 ayda sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararından sonra istinaf aşaması ve Yargıtay aşamasının başladığı düşünüldüğünde bir davanın sonuçlanması üç ila dört yılı bulabilmektedir.
Paylı mülkiyet ne kadar sürer?
Madde 698 – Ortak malın devamı için bir hukuki işlem veya ortak malın daimi bir amaca tahsis edilmesi zorunluluğu bulunmadıkça, taraflardan her biri, ortak maldan birlikte yararlanmayı isteyebilir. Devir isteme hakkı, hukuki yollarla en çok on yıllık bir süre ile sınırlandırılabilir.
Paylı mülkiyet davası karara çıkmış ne demek?
Dosya karara bağlanmış, yani dava artık kesinleşmiş, yani net bir sonuca ulaşmış demektir. Dosyada karar verildiğinde karar kesinleşir ve uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz.
Hisseli tapuda anlaşmazlık olursa ne olur?
Ortak malların paylaşımı konusunda taraflar arasında bir anlaşmazlık varsa, taraflardan biri dava açarak ortaklığın sona erdirilmesini talep edebilir. Uygulamada bu davaya “ortaklığın feshi davası” veya “ortaklığın feshi davası” denir.
İzaleyi Şuyu davasında öncelik kimin?
İzale-i Şuyu davasında, ortağın satın alma önceliği ve önalım hakkı, ortakların ortaklığa konu malın satışında önceliğe sahip olduğu durumdur.
Ortaklığın giderilmesi davasında avukat yüzde kaç alır?
Ortaklığın feshi halinde avukatlık ücreti, İstanbul Barosu’nun ücret tarifesinde önerilen 2024 yılı için en az 54.600 TL olmak üzere, söz konusu mal/malların tahmini bedelinin avukatlık payının %15’i oranında olacaktır.
Ortaklığın giderilmesi davası kaybedilir mi?
Ortaklığın feshi durumunda mahkeme masrafları ve giderleri. Ortaklığın feshi durumunda kazanan veya kaybeden yoktur. Davaya dahil olan herkes davadan aynı şekilde etkilenir.
Mirasçılardan biri icralık olursa ne olur?
Mirasçılardan birinin borçları nedeniyle miras payına el konulması sonrasında, miras ortaklığı olan miras ortaklığı, değeri hızla azalan veya muhafazası zor ve masraflı olan malvarlıklarıyla sonuçlanabilir. İcra ve İflas Kanunumuz (Madde 113) şöyle der: “Alacaklının talebi olmaksızın borçlunun talebi üzerine satış yapılabilir.”
Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl engellenir?
Başka bir deyişle, dava açıldıktan sonra, ortaklardan birinin malvarlığını hisseleri oranında bölüştürmek istemesi, böylece hisselerin satılmasının engellenmesi yeterlidir. Kanun, ortaklığın öncelikle mevcut haliyle iştirak yoluyla feshedilmesini öngörmektedir.
Miras ne zaman paylı mülkiyete dönüşür?
Resmî sicilin tutulması sonunda mirasçı, mirası kayıtsız şartsız veya resmî sicile göre kabul ederse, kabul gününde aynı şekilde elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüşür.
Paylı mülkiyet nasıl bölünür?
Ortak mülkiyet durumunda, bu tek bir şeydir. Birkaç kişi tüm mülkte bir paya sahipse, buna ortak mülkiyet denir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, ortakların payları eşit olarak bölünür.
İzale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Mal paylaşımı mümkün değilse, hissedarlardan biri “Kamulaştırma halinde hisselerimi satmak istemiyorum” dese bile, mahkeme satışa karar verir ve satış açık artırma ile gerçekleşir. Bu hukuki süreçte, davanın konusu olan hissedar diğer tüm hissedarlara karşı dava açmak zorundadır.
Dava karara çıktıktan sonra ne olur?
Bir hukuk davası karara bağlandığında, mahkemenin dava hakkında nihai bir karar verdiği anlamına gelir. Karara bağlanan dava, yargıcın yargılama sürecinin sonunda kararını yazılı olarak açıklamasıyla kapatılır. Bu noktada mahkeme, taraflara davanın sonucunu bildirir ve kararı duyurur.
Paylı mülkiyet davası nasıl sonuçlanır?
Ortaklığın feshi davası, müşterek mülkiyete veya ortak mülkiyete tabi olan taşınır veya taşınmaz malların müşterek mülkiyetini sona erdirme davasıdır. Bu davadaki hakim malı bölmeye karar verirse, müşterek mülkiyet sona erer ve bireysel mülkiyet devredilir.
Ortaklığın giderilmesi davasında sonuç ne olur?
Miras ortaklığı, ortaklığın feshi davası (izale-i şyu) hakkında verilen kararın yürürlüğe girmesiyle sona erer. HMK m. 367/2 hükmüne göre, ortaklığın feshi davası (izale-i şyu) hakkında verilen kararlar kesinleşmedikçe, ortak kullanım talep edilemez.
Miras ne zaman paylı mülkiyete dönüşür?
Resmî sicilin tutulması sonunda mirasçı, mirası kayıtsız şartsız veya resmî sicile göre kabul ederse, kabul gününde aynı şekilde elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüşür.
Paylı mülkiyette paylar nasıl belirlenir?
Her hissedar, mülkün yalnızca belirli bir kısmı değil, tüm mülkteki payına orantılı olarak mülkiyet haklarına sahiptir. Hisseler, hissedarların sahiplik yüzdesini belirler ve bu hisseler genellikle yasa veya miras yoluyla belirlenir.
Paylı mülkiyette tahliye davasını kim açar?
Kural olarak, tahliye davası zorunluluk nedeniyle ev sahibi tarafından açılır. Kira sözleşmesinin konusu olan taşınmaz ortak mülkiyete tabi ise, tarafların çoğunluğunun zorunlu tahliye davası açması gerekir.