İçeriğe geç

Soruşturma Nasıl Kapanır

Soruşturma dosyası ne zaman kapanır?

Kamu düzenini sağlamak için kamu şikâyeti yapılır. Şikâyetin ardından savcılık şikâyete konu suçlar hakkında soruşturma başlatır. Suç teşkil eden suçlarda şikâyet geri çekilirse dosya kapatılır.

Soruşturma nasıl sona erer?

Soruşturma evresi, Cumhuriyet savcısının kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının kesinleşmesi veya iddianamenin yetkili mahkemece kabul edilmesiyle tamamlanır.

Soruşturma süresi kaç gündür?

Soruşturmanın süresi (Disiplin Kanunu md. 22): Soruşturma kararının kendisine tebliğ edildiği soruşturmacı, soruşturmayı 2 (iki) ay içinde tamamlar. Soruşturma, söz konusu 2 (iki) aylık süre içerisinde tamamlanamazsa, soruşturmacı gerekçelerini belirterek ek süre ister.

Soruşturma bittiğini nasıl anlarız?

Güvenlik soruşturmasının sonucu, ilgili kurumun ilgili birimini arayarak veya şahsen ziyaret ederek öğrenilebilir. Ancak, güvenlik soruşturması tamamlanana kadar bu sonucu bilemezsiniz, bu nedenle soruşturma devam ederken bunu öğrenmeniz mümkün değildir.

Soruşturma dosyası nasıl kapatılır?

Cezai kovuşturma başlatmama kararı, soruşturmayı sonlandıran bir karardır. Cezai kovuşturma başlatma koşulları oluşmamışsa, savcılık soruşturmayı sonlandırır ve cezai kovuşturma başlatmama kararı verir. Soruşturma sonucunda cezai kovuşturma yapılmasının gerekli olmadığına karar veren savcılığın kararına karşı itiraz imkânı vardır.

Soruşturma bittikten sonra ne olur?

B- SORUŞTURMA SONUNDA; – Soruşturma dosyası tamamlanınca şüpheli savunulur. Yetkileri çerçevesinde gerekli ceza (uyarı, kınama) kararını verir; yetkisi yoksa dosyayı yetkili amirine veya yetkili disiplin kuruluna iletir.

Soruşturma ne zaman davaya dönüşür?

Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda makul şüphenin oluşmasına neden olursa; Cumhuriyet savcısı, iddianame düzenleyerek kamu davası açar (CMK m. 11).

Savcılık soruşturması nasıl takip edilir?

Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.

Soruşturma sonrası ne olur?

Kendisine sunulan soruşturma dosyası tamamlanmışsa gerekli kararı almak üzere yetkili makama iletir. Yetkili makamın gerekçeli kararı şüpheliye, vekili varsa avukatına ve şikayetçiye tebliğ edilir. Yazıda karara karşı 10 gün içinde Danıştay 1. Dairesine itiraz edilebileceği belirtilir.

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?

Savcılığın soruşturması ne kadar sürer? Savcılığın soruşturmasının uzunluğu, soruşturulan suçun türüne, savcının iş yüküne, soruşturmayı engelleyen nedenlerin varlığına ve delillere bağlıdır. Genel olarak, savcılığın soruşturması üç ay ile bir yıl arasında sürer.

Soruşturma ne zaman aşımına uğrar?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Zamanaşımı” başlıklı 53/C maddesinin birinci fıkrasında, soruşturma zamanaşımı süreleri 657 sayılı Kanunda olduğu gibi bir ay ve altı ay olarak belirlenmiştir.

Hakkımdaki soruşturmayı nasıl öğrenirim?

Hakkımda soruşturma var mı? Soruşturma olup olmadığını öğrenmek için Cumhuriyet savcılığına veya savcılıklara yazılı veya sözlü başvuruda bulunabilirsiniz.

Kapatılan soruşturma tekrar açılır mı?

Soruşturma yeni delillere dayanarak yeniden açılsa ve suçun işlendiğine dair makul bir şüphe olmasa bile, tekrar kovuşturma yapılmaması kararı verilebilir. Yeni deliller, davanın yeniden açılması durumunda olduğu gibi, yalnızca kapalı soruşturma sürecini canlandırır.

Soruşturma sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.

Soruşturma sonucu verilecek kararlar nelerdir?

Soruşturma sonunda savcı, elde edilen delil ve bilgiler ışığında şüpheli hakkında şikâyette bulunulmasını uygun görürse iddianame düzenleyerek mahkemeye sunar. Deliller yetersizse veya şüphenin ortadan kalktığı sonucuna varılırsa soruşturma kapatılır ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.

Soruşturma kaç yılda zaman aşımına uğrar?

Eylemler için zamanaşımı süresi: Eylemler için olağan zamanaşımı süresi: 12 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük kişiler. 5 yıl veya daha az hapis cezası veya 4 yıl para cezası gerektiren suçlar. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar. 7 yıl 6 ay. 20 yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlar10 yıl14 satır daha•15 Ocak 2024

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?

Savcılığın soruşturması ne kadar sürer? Savcılığın soruşturmasının uzunluğu, soruşturulan suçun türüne, savcının iş yüküne, soruşturmayı engelleyen nedenlerin varlığına ve delillere bağlıdır. Genel olarak, savcılığın soruşturması üç ay ile bir yıl arasında sürer.

İnceleme soruşturma süresi ne kadardır?

5.1.6 Yetkili merci, fıkrada belirtilen suçun öğrenildiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde, ön soruşturma dâhil, soruşturma iznine ilişkin kararını verir. Bu süre, acil hallerde bir kez, ancak onbeş günü geçemez.

Savcılık dosyası neden kapanır?

Ceza dosyasının kapatılabilmesi için beraat kararı alınması gerekir. Sanık suçsuz bulunursa beraat kararı verilebilir. Ceza dosyası mahkumiyetin ardından da kapatılabilir. Sanık suçlu bulunursa ve karar kesinleşirse yargılama tamamlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir