Allah’ın sıfatları nelerdir?
Allah’ın sıfatları iki kısma ayrılır: aslî ve sübutî. Aslî sıfatlar: varlık, kıdem, beka, birlik, muhalefet, kıyam bi-nafsihi. Subutî sıfatlar: hayat, ilim, semi’, çarşı, irade, kudret, kelam ve yaratılış.
Zati sıfat nedir kısaca?
SIFAT ZÂTİYYE ve SÜBÜTİYYE. Yüce Allah’ın özü için gerekli ve zorunlu olan nitelikler. Bunlara öz sıfatlar da denir. Başka bir deyişle, “özsel veya ruhsal nitelikler” olarak da adlandırılan bu nitelikler, biz kullarının Yüce Allah’ın varlığını ve gerçekliğini anlamamıza ve kavramamıza yardımcı olan niteliklerdir.
Allah’ın sıfatları semi ne demek?
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak” anlamlarına gelen; “duyurmak” anlamına gelen sem’ kökünden türemiş olan semi’, “duymak” anlamına gelir. Allah’a kıyasen, “duyulması mümkün olan her şeyi işiten” olarak açıklanır.
Allah’ın sıfatları kudret ne demek?
Sözlükte “bir şeyi yapabilmek, bir işi ölçülü ve planlı bir şekilde yapabilmek, takdir edebilmek, bir şeyin nitelik, nicelik ve biçimini belirleyebilmek” anlamlarına gelen kudret (kadr) kelimesi, Allah’a nispet edildiğinde “hikmet sınırları içinde, fazlalık veya eksiklik olmaksızın istediğini yapabilmek” anlamına gelir.
Allah’ın ilim sıfatı nedir?
Allah’ın evrendeki her şey hakkındaki bilgisi, Kuran’da “bilgi” olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla Allah’ın sıfatlarından biri olan “bilgi”, Allah’ın her şeyi bilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla Allah her şeyi bilir ve yarattığı varlığı en küçük ayrıntısına kadar bilmelidir.
Allahu teala ne demek?
Allah’a atfedilen saygının ifadesi. Allah’ın sıfatlarından biri, şan, şeref ve egemenlik bakımından en yüce ve üstün olmak anlamına gelir. Kelam terimi, Allah’ın yaratma sıfatlarından uzak olduğuna inanmak ve bunu beyan etmek anlamına gelir.
Subuti sıfatlarının anlamları nelerdir?
Subbuti sıfatları canlı varlıklara atıfta bulunan sıfatlardır. Yaratılış niteliğinin yanı sıra, kullarına sınırlı miktarlarda diğerlerinden de vermiştir. Bu niteliklerde hiçbir şey değişmeyecektir. Bunlar da kadimdir, yani ezeli, tıpkı öz nitelikler gibi.
Kelâm sıfatı ne demek?
3. Kelam sıfatı; Allah’ın ezelden beri konuşma kudretine sahip olması ve kelimeleri zatında yaratması, konuşma kudretinin kadim olması, harfleri ve sesleri zatında yaratarak konuşmasının hadis olması demektir. Çünkü onun hadis hadislerine konu olmasında bir sakınca yoktur.
Zat ne demek din?
Mantık, felsefe ve teolojiden bir terim, bir şeyin kendisi, doğası ve gerçeği anlamına gelir. Kelam terimi, Allah’ın özüne atfedilen anlamlar ve kavramlar anlamına gelir, böylece insanlar tarafından bilinebilir. Mantık ve felsefeden terim, varoluş veya var olma anlamına gelir.
Basir sıfatı ne demek?
“Görmek, bilmek, hissetmek” anlamına gelen “basar” kökünden türemiş bir sıfattır. Kur’an-ı Kerim’de elli bir ayette geçer ve bunların kırk birinde Allah’ın sıfatlarından biri olarak geçer.
Allah’ın basar sıfatı nedir?
“Görmek, bilmek, hissetmek; görme duyusu ve gözlerin hissi” anlamına gelen Basar, bir kemal sıfatıdır ve Yüce Allah’ın, görme duyusuna tabi olan şeyleri tam olarak bildiğini ifade eder.
Kıdem ne demek din?
Sıkılık, Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı veya başlangıcının olmadığı ve Tanrı’nın ezeli ve ebedi olduğu anlamına gelir. Bu sıfat, Tanrı’nın yaratılmamış olduğunu ve onsuz zamanın olmadığını ifade eder.
Allah’ın 3 ismi nedir?
Allah (اللَّهُ): Varlığı zorunlu ve bütün mükemmel sıfatları kuşatan tek yaratıcının, hakiki Tanrı’nın özel ismidir. er-Rahman (الرَّحْمنُ): Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ): Her şeyi rahmetiyle kuşatan. el-Malik (الْمَلِكُ): Bütün varlıkların sahibi/hükümdarı.
Allah’ın tekvin sıfatı ne demek?
Bu terim nerede ve nasıl kullanılırsa kullanılsın, asıl tema “hiçlikten bir şey yaratmaktır.” Maturidilere göre Tekvin, Allah’ın özüyle var olan ezeli bir sıfattır. Allah’ın diğer gerçek sıfatlarını da kapsayan bir şekilde “yoktan var olmayanı yaratmak” anlamında Allah’ın yaratıcılığını ifade eder.
Allah’ın 7 kudreti nedir?
İkinci bölümde Allah’ın kudret sıfatı, yani O’nun İlah, Rab, Yaratıcı, Sahip, Rızık veren, Yönetici, Kahhar vb. olduğu ele alınmıştır. Bunun O’nun sıfatları ve tecellileriyle ilişkisi çeşitli tefsir kaynaklarından ve diğer ilgili kaynaklardan incelenmiştir.
Allah’ın kemal sıfatları nelerdir?
Allah’ın Mükemmelliğinin Nitelikleri “O, Evvel ve Ahir’dir, Zahir ve Batın’dır. … Evvel: İlk; Allah Ebedîdir, Ebedîdir, Varlığının başlangıcı yoktur. Âhir: Son; Allah Ebedîdir, Ebedîdir; Varlığının sonu yoktur. Tanrı’nın Varlığı ve Varlığının Delilleri Açıktır
4.sınıf Allah’ın özellikleri nelerdir?
Allah’a iman ` Yüce Allah’ın sıfatları; / O tektir; eşi, benzeri, ortağı yoktur. / Her şeyi görür, işitir ve bilir. / Sonsuz güç sahibidir. / Hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. / Her şey O’nun dilemesi ve bilgisi ile olur. / Canlı ve cansız bütün varlıkların yaratıcısıdır.
İlahi sıfatlar nelerdir?
Her türlü kusuru gideren bu sıfatların sayısı hakkında açık bir ifade yoktur. Ancak kaynaklarda bu sıfatlar; bazılarında beş, bazılarında ise altı olarak zikredilir ki bunlar Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyyet, Kıyam binefsihi ve Muhalefetün li’l-Havadis’tir.
Zati ve subuti sıfat arasındaki fark nedir?
Dinimize göre, Tanrı’nın sıfatları iki kategoriye ayrılır: özsel ve sübuti. Sadece Yüce Allah’ta bulunan sıfatlar özsel kabul edilir. Sübuti sıfatları, varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle, Allah’ın isimlerinden biri “Varlık-ı Mecburi” yani zorunlu varlıktır.