İçeriğe geç

Bursa Şeftalisi Nerede Yetişir

Bursa şeftalisi hangi ilçede yetişir?

Hasat sezonunun başında Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bursa’nın önde gelen şeftali üretim merkezlerinden İnegöl’deki şeftali bahçesini ziyaret etti. Programda konuşan İnegöl Valisi Eren Arslan, “İnegöl her bakımdan verimli bir ilçe haline geldi.

Bursa’da şeftali nerede bulunur?

Çelik, “Bursa’da şeftali üretiminin en çok yapıldığı yer İnegöl. Şeftali üretimimiz oldukça iyi ama pazar sıkıntımız ön plana çıkıyor. Bir kilo şeftalinin fiyatı 2 lira.” dedi.

Türkiye’de en iyi şeftali nerede yetişir?

Şeftalilerin en çok yetiştirildiği Bursa, ülkemizde şeftalinin anavatanı olarak kabul edilir. Bu özelliğe sahip bir marka olan Bursa şeftalisi, pazarda bu farkındalığı farklılaştıramadığı için üretilen tüm şeftaliler Bursa şeftalisi olarak pazarlanmaktadır.

Bursa’nın şeftalisi meşhur mu?

Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa’da birçok farklı türü yetişen şeftali, yaz aylarının en popüler meyvelerinden biridir. Çin’den dünyaya geldiğine inanılan şeftali, uzun ömür ve ölümsüzlüğün simgesi olarak kabul edilir.

Bursa şeftalisi ne zaman çıkar?

Bursa Ovası’nın kendine özgü iklim ve coğrafi koşullarında yaklaşık 110 bin dekar alanda yetiştirilen şeftalinin hasadı 15 Haziran’da devam edecek.

Şeftali en çok nerede meşhurdur?

Şeftali yetiştiriciliği, birkaç ilimiz hariç tüm illerimizde yapılmaktadır. Şeftali yetiştiriciliği yapılan bölgeler arasında, Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) %49 üretim ve %41 ağaç sayısıyla ilk sırada yer almaktadır.

Bursa şeftalisi nasıl anlaşılır?

Birçok farklı çeşidi bulunan Bursa şeftalisi, yaz aylarının en popüler meyvelerinden biridir. Sulu ve tatlı olan Bursa şeftalisinin en önemli özelliği tüylü kabuğudur. Şeftalilerden çekirdekleri kolayca çıkana yarık şeftali, ete yapışanına ise etli şeftali denir.

Bursa şeftalisi hangi cins?

Bursa ilinde Bursa şeftalisi, Glohaven ve J.H. yetiştirilmektedir. Hale şeftali çeşitlerinden üretilen bir şeftali çeşididir.

Şeftali ilk nerede yetişir?

Şeftali (Prunus persica L.), Rosaceae familyasından bir yaz meyvesidir. Ilıman iklimleri seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin’dir. Bu meyvenin botanik adı (Prunus Persica L.)’dir.

Tüysüz şeftaliye ne denir?

Taşkar Çevre Nektarin – Tüysüz şeftali fidanı, aşılı, 2 yaşında, tüplü, 80-100 cm. Nektarin ağacı ve nektarin meyvesi: Botanik ismi (Prunus persica) nedeniyle şeftalinin anavatanının daha önce İran veya Kafkaslar olduğu düşünülüyordu. Ancak zaman içinde yapılan araştırmalar yabani şeftalilerin İran’dan geldiğini göstermiştir.

Yassı şeftali farkı ne?

Düz şeftalilere özgü mükemmel ve aromatik bir tada sahiptir. Meyveleri çok büyük çaplara (80 mm’nin üzerinde) ulaşabilir. Eti çok sert ve suludur ve çok uzun bir depolama, taşıma ve raf ömrüne sahiptir.

Kaç çeşit şeftali var?

İlkbaharda ve yapraklar çıkmadan önce açan pembe çiçekleri yabani güllere benzer. Şeftali meyvesinin birçok çeşidi vardır (Türkiye’de yaklaşık 64 çeşidi vardır) ve çeşidine bağlı olarak Haziran’dan Eylül’e kadar olgunlaşır.

Bursa’da şeftali nerede yetişir?

ÇKS 2022 verilerine göre İnegöl ilçesinde 7.306 hektar şeftali bahçesi ve 1.040 hektar nektarin bahçesi bulunmaktadır. İnegöl ilçemizde ise TÜİĶ 2021 verilerine göre 16.000 dekar alanda 22.600 ton şeftali, 1.220 dekar alanda ise 684 ton nektarin üretimi yapılmıştır.

Bursa’nın en ünlü ürünü nedir?

Bursa’nın bereketli topraklarından elde edilen meyve ve sebzeler Türkiye’nin en prestijli ürünleridir. Bursa, ismiyle özdeşleşmiş şeftali, Deveci armudu, Apolyont kirazı, sofralık zeytin ve çelik gibi en kaliteli ürünlerin yetiştirildiği bölgedir.

Şeftalinin olmamış haline ne denir?

Çağla kelimesi, çiğ meyve anlamına gelen Farsça çaġale (چغله) kelimesinden alıntıdır. Ekşi bir meyve olan şelalenin ağaçları pembe ve beyaz çiçekler açar.

Şeftali hangi bölgelerde yetişir?

Türkiye’de çoğunlukla Bursa ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Meyveleri taze olarak tüketilir veya suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksektir ve yaygın olarak tüketilir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2’dir.

Bursa’da en çok ne yetişir?

Bursa’da yetiştirilen başlıca meyveler şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm ve cevizdir. Üretim açısından ilk sırada yer alan ürün şeftali, verimlilik açısından ilk sırada yer alan ürün ise üzümdür (Tablo 6).

Şeftali ilk nerede yetişir?

Şeftali (Prunus persica L.), Rosaceae familyasından bir yaz meyvesidir. Ilıman iklimleri seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin’dir. Bu meyvenin botanik adı (Prunus Persica L.)’dir.

Bursa’nın hangi meyvesi var?

Şeftali, çilek, kiraz, ahududu, armut, incir, zeytin, kestane…

Tavsiyeli Bağlantılar: Evdeki Rutubet Böceği Nasıl Yok Edilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Oral Escort